Одличан одзив привредника за Програм економских мера

Одличан одзив привредника за Програм економских мера

На четвртом састанку Координационог тима за имплементацију Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих болешћу СOVID-19, министар финансија Републике Србије Синиша Мали  истакао  је да је веома задовољан одзивом привредника, који су се у протеклих недељу дана у великом броју пријавили за коришћење олакшица из Програма економских мера.

Он је навео да је, закључно са 21. априлом, 169.111 привредних субјеката изабрало банку за отварање наменског рачуна за исплату директних давања. Закључно са јучерашњим даном, остало је још 134.857 привредних субјеката који имају рачун у више банака и још нису изабрали банку.

ППП-ПД пореску пријаву поднело je 38.628 привредних субјеката за 278.530 запослених, а одложено је укупно 6,9 милијарди динара обавеза за порезе и доприносе, рекао је министар. Према његовим речима, износ одложених обавеза по основу аконтација за порез на добит биће познат 4. маја, када се буде знао укупан број привредних субјеката који имају право да користе фискалне погодности и директна давања.

Пореска управа моћи ће са сигурношћу да примени све валидације и креира скуп обвезника тек по истеку законског рока за подношење ППП-ПД пријава и подношења пореске пријаве, што је 30. април, истакао је Мали.  Он  је додао да ће се, након извршених провера, до 5. маја знати која тачно предузећа од пријављених имају право на олакшице, након чега ће одмах кренути и исплата новчаног износа од око 30.000 динара на наменске рачуне послодаваца, а који су намењени запосленима.

Када је реч о кредитима Фонда за развој, закључно са 21. априлом, 52 привредна субјекта поднела су захтев, а тражени износ кредита је 1.026.870.000 динара, напоменуо је Мали.  На састанку је речено да су, након јучерашње седнице Управног одбора Фонда за развој, одобрена средства за 25 кредита у износу од 729,09 милиона динара.

На састанку је било речи и о секторској подршци која би се усмерила ка секторима које је епидемија COVID-19 посебно угрозила, као што су туризам, хотелијерство, путнички саобраћај. Истакнуто је да је у том смислу већ донета и прва у низу мера, а која се односи на обезбеђивање 400.000 туристичких ваучера за одмор у Србији, у износу од две милијарде динара.  Закључено је да ће се на секторској подршци посебно радити у наредном периоду, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Курсна листа