На коронавирус позитивно још 227 особа

На коронавирус позитивно још 227 особа

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су од последњег извештаја до данас, до 15 часова, тестирани узорци 5.579 особа, од којих је 227 било позитивно, чиме се укупан број оболелих од COVID-19 повећао на 8.724.

Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија истакла да је укупно хоспитализовано 2.470 пацијената, на респиратору се налази 78 оболелих, док су укупно тестиране 78.942 особе.  Она је нагласила да је у последња 24 часа преминуло још пет особа као последица инфекције коронавирусом, при чему су три особе мушког, а две женског пола, додавши да је проценат смртности 1,98.  У нашој земљи је од почетка епидемије са респиратора скинуто 39 особа, потпуно су излечена 1.292 пацијента, док укупан број преминулих до сада износи 173, додала је Кисић Тепавчевић.

Највише заражених је у Београду – 2.122, што је 27,38 одсто од укупног броја, и у Нишу 1.189 особа или 15,34 одсто, рекла је она и додала да су остали градови који имају више од 100 потврђених случајева Ћуприја, Лесковац, Крушевац, Ваљево, Алексинац, Параћин, Јагодина, Бор, Прокупље, Смедерево и Нови Сад.

У тим градовима је удео заражених у распону од један до два одсто, додала је Кисић Тепавчевић, нагласивши да је коронавирус потврђен у готово свим градовима наше земље, али се ради о мањем броју случајева и спорадичном оболевању.

Eпидемиолог Предраг Кон указао је на то да је мањи број особа на респиратору, као и да мањи број хоспитализованих пацијената указује на смиривање стања, односно, може се слободно рећи да долази до гашења епидемије и да има разлога за задовољство.  Епидемиолошки је веома добро што вируса има све мање у већим градовима, где је густина становништва већа и има више контаката, навео је Кон.  Он је додао да вирус још увек преживљава у мањим местима, нарочито у геронтолошким центрима, где се појавио и чији су корисници посебно осетљиви на вирус.  Према његовим речима, у већим градовима углавном су случајеви без симптома, што значи да је вируса мало остало у циркулацији.

Кон је, говорећи о томе каква је ситуација у Сурдулици, навео да је у том месту регистровано 39 пацијената заражених коронавирусом, додајући да се и даље врше тестирања, као и да се појединачни случајеви изолују.  Битно је изоловати појединачне случајеве јер је сваки позитиван случај заразан, а ако не предузмемо све мере, па и на самом крају епидемије, онда може доћи до повећања активности, закључио је он.

Он је најавио да ће мере забране кретања за првомајске празнике Кризни штаб разматрати вечерас и сутра и нагласио да су епидемиолози чврстог става да још овај пут треба остати на врло оштрим мерама. Последњи епидемиолошки подаци су охрабрујући, али забрана контаката и даље постоји и треба штитити старију популацију, каква год да буде ситуација, поручио је он, додавши да је јасно да мере морају када тад да се скину, али да то мора да нам остане у свести.

Кисић Тепавчевић је поручила да одлука о забрани кретања није донета из нечијег хира, већ је заснована на потреби за превенцијом имајући у виду уобичајено понашање грађана у време првомајских празника. Без обзира на то каква ће бити одлука, знамо наш став, поново бих апеловала на све да се стрпимо још мало и топле празничне дане проведемо мало другачије и у кући, јер тако штитимо и себе и своју породицу, рекла је Кисић Тепавчевић.

Курсна листа

Share This