Данас се обележава Национални дан сећања на жене жртве насиља. Влада Републике Србије је 2017. године прогласила 18. мај за Дан сећања на жене жртве насиља, а датум је одабран у знак сећања на 16, 17. и 18. мај 2015. године, када је чак седам жена у Србији убијено у породичном и партнерском насиљу.

Од почетка ове године, полицијски службеници су ухапсили више од 620 насилника и изрекли више од 3.200 хитних мера удаљења из стана и више од 6.800 мера забране учиниоцу да контактира жртву и прилази јој.

 

У претходних десет година 319 жена изгубило је живот само зато што су жене. Више од 400 деце остало је без мајки. И данас је питање ко су ти људи, ко су људи који могу да туку, малтретирају и убију жене? Ко су људи који тој деци нису омогућили да живе и имају срећно детињство са својим мајкама?“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Један од приоритета рада Владе Србије је борба против насиља над женама, али нема тог закона, институције и владе на свету која се може изборити са овим проблемом уколико се сви не укључимо у борбу против насиља над женама.

“И зато је моја порука данас прво мушкарцима: „Нисте јаки и велики уколико бијете жене, али сте велики, јаки и снажни ако пријавите насиље и борите се против тога, без обзира на то да ли је насилник ваш брат, отац, друг или пријатељ”. Моја порука женама данас је: “Нисте саме, ту смо сви заједно да се изборимо са насиљем над женама. Зато вас позивам да пријавите насиље”. И моја порука свим грађанима и грађанкама државе је: “Немојте посматрати насиље над женама као неку приватну ствар, као нешто што се дешава негде тамо далеко од вас у комшилуку”. Данас свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља – било да је оно психичко, економско или физичко”, поручила је Михајловићева.

“Зато вас ја данас позивам да се заједно сваки дан боримо против насиља, да говоримо о томе и да пријављујемо насиље. Позивам вас пре свега као мајка, као жена, као другарица, као сестра и као чланица Владе Републике Србије”, закључила је потпредседница Михајловић.

 

Редакција портала РТВ БАП такође позива жене да не ћуте, а и све друге уколико знају да се то догађа, да пријаве и да укажу на насиље и не дозволе да буде касно.