Од 1977. године 18. маја обележава се Међународни дан музеја широм света,  у циљу унапређења свести о важности музеја за развој друштва.

Тему прославе сваке године одређује Комитет међународног Савета музеја остављајући музејима да осмисле начин обележавања свог дана, који понекад траје и читаву недељу. Главни мото Међународног дана музеја је да су они важна средства културне размене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу људима.

Европску манифестацију “Ноћ музеја” установило је 2005. француско Министарство културе и комуникација, а основна идеја је продужен рад музеја и бесплатан улаз. Музеји за ту прилику представљају дела из својих колекцијна на несвакидашњи и атрактиван начин, посебно обраћајући пажњу на младу публику и породичне посете.

Манифестација „ Ноћ музеја“ одржава се увек у суботу и то ону која је најближа 18. мају.

Ове године, због ситуације изазване пандемијом ЦОВИД-19, одржавање манифестације “Ноћ музеја” је одгођено за 14.новембар 2020. године.

У дану када се обележава Међународни дан музеја стиже нам и вест из Културног центра Бачка Паланка да ће Музеј града Бачка Паланка ускоро бити отворен за јавност.