Лажни сајт за гласање из иностранства

Лажни сајт за гласање из иностранства

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да ниједан државни орган не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com, на коjeм се наводи да грађани Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће парламентарне изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане на то да буду опрезни јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским, односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни у погледу тога коме остављају своје податке будући да постоји могућност њихове злоупотребе, наводи се у саопштењу.

Курсна листа

Share This