На састанку Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 анализирана је тренутна епидемиолошка ситуација и прилагођавање мера садашњој ситуацији.

Почевши од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити посебна дозвола како за домаће, тако и за стране држављане, препоручено је данас Влади Републике Србије. Свим особама које улазе на територију Републике Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције. Ова препорука треба да буде потврђена у четвртак, на седници Владе Републике Србије.
Кризни штаб донео је препоруку о отварању административног прелаза ка Косову и Метохији.
PCR тестови на корона вирус, на лични захтев грађана Србије и страних држављана, коштаће шест хиљада динара на територији целе Републике Србије. За студенте и малолетна лица тестирање је и даље бесплатно.
Имајући у виду тренутну епидемилошпку ситуацију, одлучено је да се поједине здравствене установе које су биле одређене за COVID болнице постепено враћају у уобичајен процес рада. У таквим установама сви медицински радници биће тестирани на корона вирус и тек након негативног резултата почеће да раде. Клинички центар у Нишу (нова зграда) почеће са редовним радом од петка, док ће Институт за ортопедско-клиничке болести Бањица функционисати редовно од понедељка, 25. маја.
С обзиром на бројна нагађања која су се понављала у претходним данима, кризни штаб наглашава да никада није препоручио санкције за неношење маски на отвореном простору и да увођење таквих мера свакако није у плану.
Сви чланови кризног стаба, на челу са лекарима, апелују на све грађане да се понашају одговорно према себи и другима јер епидемија још увек није завршена. Активност вируса јесте умногоме ослабила, али је неопходно да се сви заједно и даље придржавамо основних епидемиолошких мера, попут ношења маски, редовне дезинфекције руку и одржавања социјалне дистанце, како бисмо борбу са корона вирусом успешно и завршили. 

Брнабић : Даље релаксирање мера, додатна либерализација уласка у Србију

Влада ће већ на следећој седници усвојити неке одлуке којима ће додатно бити либерализован улазак у Србију, рекла је премијерка Ана Брнабић, а у вези са препоруком Кризног штаба да грађанима Србије и странцима од петка више не буде потребан ПЦР тест за улазак у земљу.
Она је након седнице Кризног штаба рекла да је у последња 24 сата било 34 новозаражених на око 5.300 тестираних, што је 0,64 одсто позитивних, као и да ће се због тога наставити са релаксирањем мера.
“Због тога смо причали о том изолованом случају у Врању, али ако то изузмемо видимо да је Србија и даље мирна. Гледаћемо због тога да и даље рекласирамо мере, а посебно мере за улазак у Србију, да укидамо и комисију и ту обавезу негативних тестова”, рекла је Брнабић за Пинк.
Како је рекла, полако се нормализује авионски саобраћај у Европи, која отвара границе, а и Србија не сме да заостаје за тим.
Брнабић је додала да влада има подршку струке за попуштање мера.

 

Извор: Танјуг