Основци ће у наредној школској имати четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи, док ће средњошколци имати три – зимски, пролећни и летњи, предвиђено је школским календаром Министарства просвете за наредну школску годину.

Прво полугодиште за основце почиње у уторак 1. септембра, а завршава се 29. јануара, док друго полугодиште почиње у среду 17. фебруара, а завршава се за ученике осмог разреда у петак 4. јуна, а за ученике од првог до седмог разреда 18. јуна.
Јесењи распуст почиње у среду 11. новембра и завршава се у петак 13. новембра, али се наслања на викенд те ће тако ђаци имати паузу од пет дана.
Зимски распуст има два дела – први део почиње у четвртак 31. децембра 2020. године и завршава се у петак 8. јануара, те је планирано да се ђаци врате у ђачке клупе 11. јануара.
Други део зимског распуста почиње у понедељак 1. фебруара, а завршава се у уторак 16. фебруара 2021. године.
Пролећни распуст почиње у петак 30. априла, а завршава се у петак 7. маја, те ће са викендима основци имати десетодневну паузу.
Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта (петак и субота), а завршни испит 21., 22. и 23. јуна.
За разлику од основаца ученици средњих школа неће имати јесењи распуст. Зимски распус биће им подељен у два дела. Први део почиње у четвртак 31. децембра 2020 године и завршава се у петак 8. јануара, а други део почиње 1. фебруара и завршава се у петак 12. фебруара.
Пролећни распуст за средњошколце почиње у петак 30. априла и завршава се у уторак 4. маја 2021. године.
У школи се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобра, Свети Сава 27. јануара, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, Дан победе 9. мај и Видовдан 28. јуна, када је у основним школама подела ђачких књижица.
Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а остали празници су наставни дани, сем кад падају у недељу.
Ученици и запослени у школи имају право да не раде на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице на први дан Рамазанског бајрама и на први дан Курбанског бајрама, а припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.
Ђаци у Војводини традиционално прво полугодиште завршавају раније од осталих делова Србије. Прво полугодиште у северној покрајини трајаће до 23. децембра, а након зимског распуста, ђаци се враћају у клупе у понедељак, 18. јануара 2021. године.
У новом Календару образовно-васпитног рада задржана је одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

Извор: Танјуг