Забрана кретања од петка у 17 до понедељка у 5 часова

Забрана кретања од петка у 17 до понедељка у 5 часова

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потврдила је вечерас да ће пооштрена мера забране кретања трајати од петка у 17 часова до понедељка у пет ујутру, с обзиром на чињеницу да су викенди најкритичнији периоди за ширење коронавируса.

Брнабић је у изјави за Телевизију Прва указала на то да је викендима највећа гужва и најмање поштовање позива на изолацију и смањење друштвених контаката, што доводи до тога да се пет-шест дана након викенда бележи скок у броју позитивних на коронавирус.

Она је додала да су у Београду и Нишу у потпуности попуњени капацитети и да је здравство пренапрегнуто. Разговарали смо о томе шта да радимо у Нишу, да ли да КЦ Ниш постане у потпуности Covid болница, навела је премијерка и поновила да је тешко издржати последице неодговорног понашања грађана током викенда.

Брнабић је истакла да се струка залаже за 24-часовни карантин, и напоменула да постоје још неки додатни кораци који могу да се предузму, али који се не доносе јер би било тешко издржати њихове последице. Размишљамо о затварању жаришта као што су Београд, Ниш и Нови Пазар, затим затварању великих фирми на седам или 14 дана, али то бисмо тешко издржали и зато још не доносимо такве мере, поновила је она.

Према њеним речима, имплементациони тим са министром финансија ради на економским мерама свакодневно, а неке од мера су већ почеле да се примењују, као на пример, да се не плаћају порези и доприноси.

Такође, како је истакла, изузетно је важно за пензионере да ће од 10. априла кренути исплата пензија одједном, а не из делова, при чему ће тог дана бити исплаћена и једнократна финансијска подршка у износу од 4.000 динара.

Дозволићемо банкама да раде и преко викенда, како не би било застоја у исплати пензија, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, пензионери ће ове недеље моћи у набавку у петак ујутру од 4 до 7 часова, извођење љубимаца је дозвољено у истим терминима као и прошлог викенда, док су изузетак пољопривредници који ће моћи да изађу и обрађују своје површине.

Брнабић је потврдила и да Србија има довољно тестова, али да је наручено додатних 90.000, и прецизирала да ће од тога приближно 60.000 бити намењено Београду и Војводини, а 30.000 Нишу.

Премијерка је, говорећи о томе како се поступа у случају да су оба родитеља заражена коронавирусом, подсетила на то да је таква ситуација забележена у Врању, када је неко из шире породице преузео бригу о деци.

Брнабић је рекла да мисли да се назире крај ове ситуације, иако још нисмо близу тога, уз оцену да до њега можемо стићи уз гвоздену дисциплину и солидарност сваког појединца са целим друштвом, које су сада најважније.

Курсна листа

Share This