Усвајање правног оквира за спровођење другог пакета економских мера је изузетно значајан корак државе који ће нам омогућити очување радних места, али и производних капацитета, односно помоћи нашој привреди да се на најбољи начин избори са негативним последицама коронавируса, оценио је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

Он  је објаснио да је укупан пакет вредан 66 милијарди динара и подразумева исплату 60 одсто минималне зараде у августу и септембру, као и ослобађање од плаћања пореза и доприноса на зараде за један месец. Додао је да се нови пакет мера надовезује на претходни, за који је издвојено 5,1 милијарду евра, а да је и Народна банка Србије изашла у сусрет грађанима и привреди са новим мораторијумом на плаћање кредита за два месеца.

Микро, мала и средња предузећа, која су добила минималну зараду у јулу, не треба да се пријављују за нове мере, јер ће по аутоматизму добити и 60 одсто минималне зараде у августу, као и септембру за своје запослене. Настојали смо да то буде једноставан процес. Уколико неко не жели помоћ државе, тај новац може да врати у трезор Републике Србије, истакао је Мали.

Мали је додао да ће првих 60 одсто првог минималца за запослене бити на рачунима послодаваца до 10. августа, док је друга уплата планирана за септембар. Министар је истакао да је и предузећима која су основана након 15. марта ове године, закључно са 20. јулом, омогућено да се пријаве за помоћ.  Они морају да се пријаве и попуне ППП-ПД образац да би у септембру добили две минималне зараде. С обзиром на то да је пријављивање током августа, због тога ће у септембру добити две минималне зараде, како је и обећано, навео је Мали и додао да је важно да се и новооснованим предузећима пружи могућност да добију новац из другог пакета мера Владе Србије.

Министар је напоменуо да је услов за добијање помоћи државе неотпуштање више од 10 одсто радника, три месеца након добијања последње уплате.  Планирано је и да предузећа из категорије великих правних субјеката добију помоћ државе у виду 50 одсто минималне зараде за оне раднике који су имали одлуку о прекиду рада и та предузећа већ имају устаљену процедуру да се до 15. у месецу пријаве са листом запослених којима је рад прекинут, како би остварили право на директна давања. У Србији, како је додао, нема масовних отпуштања као у великом броју других, развијенијих земаља, као ни затварање фабрика и смањења производних активности. Зато с правом очекујемо резултат по питању стопе раста у другом кварталу. Борићемо се да до краја године задржимо водећу позицију из првог квартала, када је Србија имала највећу стопу раста БДП у Европи, нагласио је министар финансија Синиша Мали и поновио да су пензије и плате у јавном сектору стабилне.