Министар финансија Синиша Мали је изјавио  да ће данас бити исплаћено 60 одсто минималца за више од милион запослених у приватном сектору и истакао да је тиме показано да привреда може да се ослони на државу у тренутку када је то најпотребније.
Овим исплатама, како је рекао, покривен је већи део пословне године малим и средњим фирмама у приватном сектору, а минималац није била једина подршка.
„Када се саберу износи одложеног плаћања пореза и доприноса, минималци исплаћени привреди, као и новац који је држава обезбедила грађанима у виду једнократне помоћи од 100 евра, долази се до цифре од око 278 милијарди динара“, навео је Мали.
  Он је напоменуо да је мораторијум на кредите (август и септембар) још један додатни алат да се преброди криза.
„Ко је ликвидан и има средстава, треба да измирује своју рату на време. На први удар пандемије НБС је реаговала ефикасно и одлучно, омогућила је грађанима и привреди застој у отплати обавеза према банкама и даваоцима финансијског лизинга на период од три месеца“, навео је он.
Због корона кризе све светске економије доживеле су пад, а министар Мали наводи да резултати у Србији охрабрују, да је у првих шест месеци забележен пад привреде од 0,9 одсто док су све друге привреде света доживеле двоцифрени пад.
Напомиње да је ЕУ у другом овогодишњем тромесечју забележила рекордан пад економске активности од око 12 одсто. Америчка економија, иначе највећа на свету, у другом тромесечју потонула је невероватних 32,9 одсто на годишњем нивоу, што су аналитичари већ оценили као „историјско“.
Без обзира на корона кризу,  министар је нагласио да неће бити смањивања пензија и плата у јавном сектору, отпуштања или заборављања било које угрожене социјалне групе.

Једна од највећих промена у односу на први пакет мера је та што је други пакет усмерен и на привредне субјекте који су основани након 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године. Према подацима Агенције за привредне регистре, таквих фирми има укупно 13.550. Новац ће новооснованим фирмама на рачуне лећи у септембру, и то у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом. Потребно је да нове фирме до 15. септембра поднесу ППП-ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године. За новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи биће отворени посебни наменски рачуни.
Друга уплата за све остале привредне субјекте, који су већ користили помоћ, следи у септембру, а за један месец биће одложени порези и доприноси на зараде.
Сви који су добили минималну зараду у јулу, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке, већ ће бити пријављени аутоматски.
Исплата новца ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво, напомиње, за исплате зарада и накнаде зарада запосленима.

Извор: Танјуг